Крајем прошле године, ЈВП „Воде Војводине“ покренуло је велики пројекат пренамене дела каналске мреже за одводњавање у двонаменске системе. То значи да каналска мрежа која је иначе служила за одводњавање, после више деценија овим радовима добија и нову функцију – функцију наводњавања у летњим месецима.

У оквиру овог програма предвиђена је реконструкција 24 система. Тренутно је у току 20 пројеката, док су на четири система завршени радови и канали потпуно спремни за сезону наводњавања.

Дужина каналске мреже која је обухваћена радовима износи око 700 километара, а површина на којој ће бити омогућено наводњавање износиће око 32.000 хектара.

Радови подразумевају машинско уклањање вегетације, ископ канала, разастирање земље, чишћење пропуста канала, као и реконструкцију постојећих канала и објеката на њима.

Према тренутној динамици извођења и повољним временским приликама, очекујемо да радови на свим системима буду завршени до краја пролећа.

Радови покривају територију целе Војводине, Срем, Банат и Бачку, а за њих је ЈВП „Воде Војводине“ определило средства у висини од 1,4 милијарде динара.