Радови на пренамени дела каналске мреже за одводњавање у двонаменске системе, завршени су на четири система, и то на систему „Житиште-Клек“, „Шозо“, „Бурза“ и систему „Ш“.

На двонаменском систему „Ш“, који се налази у општини Шид, код Адашеваца, радови су обухватали реконструкцију пет канала, чиме су се створили услови за наводњавање нових 1000 хектара земљишта.

На систему „Житиште-Клек“, уређено је око 16 km каналске мреже и омогућено наводњавање 735 хектара земљишта. У наставку тог система налази се систем „Шозо“ где су изведени радови на 23 km канала, што ће омогућити наводњавање око 1.600 хектара.

У општини Нови Бечеј, на систему „Бурза“, уређена су 22 km каналске мреже из којих ће моћи да се наводњава близу 2.700 хектара пољопривредног земљишта.

На свим системима изведено је машинско уклањање вегетације, ископ, разастирање земље, чишћење пропуста, као и реконструкција постојећих канала и објеката на њима.

Радови су у потпуности завршени и канали су спремни за сезону наводњавања.

Подсећамо да је у оквиру овог програма, за који је ЈВП „Воде Војводине“ издвојило 1,4 милијарде динара, предвиђена реконструкција 24 система. Тренутно се изводе радови на преосталих 20 и према планираној динамици завршетак очекујемо крајем пролећа, када ће бити могуће наводњавати површину од укупно 32.000 хектара.

Циљ овог стратешког пројекта је да се у будућности што више умањи штета од суша, односно да се у летњим месецима омогући наводњавање на што више пољопривредног земљишта.