Данас је у Парку природе „Бегечка јама“, заштићеном природном добру чије је управљач ЈВП „Воде Војводине“, организована акција чишћења поводом Светског дана вода.

Акцији су присуствовали директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић и градоначелник Града Новог Сада, Милан Ђурић.

У акцији су учествовали и Покрајински завод за заштиту природе, ЈП „Војводинашуме“, ЈКП „Чистоћа, ЈКП „Градско зеленило“, представници волонтерског клуба АПТИВ, Удружење Архус центар НС, Радна група „Зелена столица“ и многобројни грађани.

Почетак акције чишћења обележен је кратком едукативном промоцијом о вредностима овог парка природе, након чега је око 150 волонтера подељених у тимове, кренуло са прикупљањем грања и отпада на терену.

Директор Срђан Кружевић захвалио се свима који су се одазвали и подржали акцију и нагласио да ЈВП „Воде Војводине“ покушава да уведе савремене трендове у управљању заштићеним подручјима.

“Да заштитимо и очувамо Бегечку јаму, покренули смо низ акција и за непуне две године колико управљамо, уложили смо близу 27 милиона динара у опрему. Између осталог купљени су електрични чамац и електрично возило, уграђене су камере које су спојене са мониторинг центром и које надгледамо 24 часа, а ангажовано је и физичко техничко обезбеђење” – истакао је Кружевић.

Кружевић је додао да је у плану, у сарадњи са стручним и научним институцијама, рад на измуљењу, реконструкцији уставе и пројектовању црпне станице чијим би радом ниво воде био константан и не би зависио од нивоа Дунава, што би даље зауставило нестајање овог природног добра.

“Надам се да ће ЈВП „Воде Војводине“ заједно са Градом Новим Садом успети да направе једну праву оазу за све грађане Новог Сада и околине” – закључио је Кружевић.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић подсетио је окупљене да је од око 500 хектара Бегечке јаме у олујном невремену протекле године оштећено око 200 хектара. Апеловао је на људе да се труде да оно што користе за собом оставе чисто и нагласио је да је ово само наставак акције која је започета пре месец дана чишћењем паркова  и дивљих депонија широм Новог Сада.

Ђурић је сугерисао Новосађанима да више користе благодети Бегечке јаме која је само двадесетак километара удаљена од Новог Сада.

Дарко Живков Попов, представник фирме АПТИВ, која је један од иницијатора данашњег чишћења, рекао је да је задовољство учествовати у акцији на овако лепом месту и са великим одзивом волонтера. Истакао је да су са собом повели подмладак који тек треба да прими пелцер вођења рачуна о својој околини.

Кроз укључивање деце и грађана у ове активности, подиже се свест о значају очувања животне средине, а кроз заједнички рад свих институција ствара се осећај заједништва и одговорности према локалној заједници, што је још један корак ка стварању чистије и здравије околине за генерације које долазе.