Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ данас је било домаћин cвојим партнерима на пројекту „Phy2climate“.

Игор Колаковић, помоћник директора за техничке послове, пожелео је добродошлицу гостима и отворио састанак на коме су учествовали водећи партнер пројекта Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду,  представници новосадског Института за ратарство и повртарство и стручњаци из осталих партнерских институција из осам европских држава и Аргентине.

Пројекат је финансиран из програма Европске уније Horizon2020, са глобалним приступом за ефикаснији опоравак обрадивог земљишта од токсичних елемената.

ЈВП “Воде Војводине” је обезбедило и припремило огледно поље за измуљење седимената на којем се испитује фитомедијација. На депонији седимената код Итебеја засађена је уљана репица.

После радног састанка, учесници су посетили ово огледно поље на коме су се упознали са узгојем сирка и других култура на седименту извађеном измуљењем Бегеја.

Узгојем енергетских усева на контаминираним пољима, кроз коренов систем биљке па до њеног надземног дела, долази до ослобађања тешких метала из земљишта, а биљке се потом користе за производњу течног биогорива климатски прихватљивим процесом у биорафинеријама.