Уређење Канала Косанчић – Мали Стапар тренутно је у току, а радови обухватају уклањање биљне вегетације и трске, али и багерско тарупирање шибља на деоницама где постоји потреба за тим.

Поред тога, ради се и на самом измуљењу корита овог канала, у дужини од 13 километара, на деоници км 3+950 до км 16+500, код Руског Крстура и Крушчића.

 Чишћење канала било је неопходно јер су поједине деонице обрасле биљном вегетацијом и трском, а висина муља досегла ниво просека. Све то је отежавало снабдевање корисника водом, а највише проблема имали су власници околног земљишта јер они воду из канала користе за заливање.

Према процени стања на терену, а и због повољних временских услова, очекујемо да ће комплетан посао бити завршен за мање од месец дана. 

Радови се изводе на основу редовног програма одржавања каналске мреже, а њихова вредност износи 60.016.914,87 динара.

Подсећамо да је Канал Косанчић – Мали Стапар део Хидросистема ДТД, дугачак је укупно 21 километар и снабдева се водом из канала Врбас – Бездан. Завршетком ових радова биће омогућено боље и сигурније снабдевање свих корисника водом, као и ефикасно одводњавање пољопривредног земљишта у време одбране од унутрашњих вода.