Завршени су радови на изградњи цевастог пропуста који је језеро Корлатош код Бездана спојио са каналом Врбас – Бездан. На овај начин омогућено је гравитационо упуштање воде у језеро, а количина воде више не зависи од атмосферских падавина и подземних вода, већ се регулише преко хидрограђевинског објекта, односно вентила. Радови су започели у октобру прошле године и коштали су 19.647.760,30 динара без ПДВ.

Језеро „Корлатош“, некадашњи рукавац Дунава, простире се на површини од око 13,5 ha, док водена површина захвата 11 hа. Од изградње насипа на десној обали канала Врбас – Бездан, због непостојања хидрограђевинског објекта, језеро није имало физичку везу са каналом нити се на неки други начин могло снабдевати водом. Ово је представљало велики проблем јер је ниво воде у језеру  искључиво  зависио од временских прилика, а вода одлази у подземље и испарава.

Све израженији недостатак падавина у протеклих неколико година за последицу је имао значајно опадање нивоа воде што је правило проблеме житељима тамошњег викенд насеља, али је у опасности био и биљни и животињски свет у језеру и околини. Управо због тога ЈВП „Воде Војводине“ је повремено препумпавало воду из канала у језеро, али је то било краткорочно и изнуђено решење.

Постављaњем цевастог пропуста и повезивањем језера са каналом Врбас – Бездан проблем је трајно решен, а свежа вода ће се упуштати када год то буде потребно.