Пројекат започет прошле године који се односи на пренамену дела каналске мреже за одводњавање у двонаменске системе, настављен је и у овој години кроз другу фазу радова која обухвата нових 9 система.

У оквиру ове фазе предвиђена је реконструкција следећих система: Лабудњача, Новокнежевачки, Шећерански, Међа 1, Прогарска Јарчина, Западна Бачка, Средња Бачка, Криваја и Дебељачки чешаљ 2. фаза.

Тренутно су у току радови на 8 система, док су на Дебељачком чешљу завршени и канали су потпуно спремни за наводњавање. 

Радови подразумевају машинско уклањање вегетације, ископ канала, разастирање земље, чишћење пропуста канала, као и реконструкцију постојећих канала и објеката на њима.  

Дужина каналске мреже обухваћена овим радовима износи око 50 километара, а површина на којој ће бити омогућено наводњавање је 4.000 хектара.

ЈВП „Воде Војводине“ је за ове радове издвојило око 640 милиона динара.

Подсетимо да је наше предузеће прошле године покренуло овај велики пројекат где је после више деценија каналска мрежа која је служила само за одводњавање, добила нову функцију – функцију наводњавања у летњим месецима.

Прва фаза радова обухвата реконструкцију 24 система, од чега је завршено 16, док су на 8 преосталих система радови у завршној фази.

Када се окончају сви радови на укупно 33 система обухваћених из обе фазе, омогућиће се наводњавање на додатних 36.000 хиљада хектара пољопривредног земљишта.