Високи талас Дунава, који је изазвао проблеме по Европи, тренутно се налази код Новог Сада и не представља претњу за одбрамбене линије.

Јутрошњи измерени водостај у Новом Саду износио је 541 cm, а према прогнози РХМЗ-а током дана достићи ће максимални ниво, након чега ће почети да опада. Oчекивани ниво ће бити нижи од раније прогнозираног и код Новог Сада неће прелазити 550 cm.

Ситуација у Бездану и Апатину се стабилизовала, а остале реке нису угрожене. Насипи су у добром стању и редовно се одржавају.

У сектору Нови Сад, редовна одбрана је уведена 20. септембра на основу тадашњих прогноза,  као превентивна мера, како би се отпочело са благовременим припремама за одбрану.

Водостај Дунава на уласку у Србију, код Бездана, достигао је свој врхунац 25. септембра са 677 cm, док је јутрошњи ниво на истом водомеру за 42cm нижи, са тенденцијом даљег опадања.

С обзиром на то да у горњем делу слива Дунава нема нових, већих падавина, можемо очекивати да ће од почетка следеће седмице ниво Дунава на читавом току кроз Војводину почети да опада.

Мере редовне одбране и даље су на снази на укупно  253 километра.