Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ учесник је четворогодишњег европског пројекта „Sundanse“ посвећеног проналажењу иновативних и одрживих решења за седимент у систему река Дунав – Црно море.

Решавајући критичне еколошке изазове у вези са стварањем седимента, главни циљеви током трајања пројекта су израда специјализованих приручника за управљање седиментима, развој неопходних алата за њихово предвиђање и ангажовање за то заинтересованих страна у  Европи.

Овај пројекат, под слоганом „Обновимо наш океан и воде“, финансира  Европска унија у оквиру програма „Хоризонт Европе“. Координатор самог пројекта је Галати универзитет из Румуније који окупља 20 актера из 10 европских држава: Румуније, Француске, Белгије, Израела, Србије, Естоније, Украјине, Аустрије, Бугарске и Ирске.

Буџет пројекта износи 9 милиона евра, од којих је за ЈВП “Воде Војводине“ предвиђено 162.312,50 еура.

У оквиру својих активности, „Воде Војводине“ ће наменски, у циљу истраживања, одредити локацију на којој ће бити уклањани наноси, а стручњаци Природно математичког факултета Универзитета у Новом Саду ће анализирати присуство микропластике у узорцима седимента, пре и после багеровања.