Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ učesnik je četvorogodišnjeg evropskog projekta „Sundanse“ posvećenog pronalaženju inovativnih i održivih rešenja za sediment u sistemu reka Dunav – Crno more.

Rešavajući kritične ekološke izazove u vezi sa stvaranjem sedimenta, glavni ciljevi tokom trajanja projekta su izrada specijalizovanih priručnika za upravljanje sedimentima, razvoj neophodnih alata za njihovo predviđanje i angažovanje za to zainteresovanih strana u  Evropi.

Ovaj projekat, pod sloganom „Obnovimo naš okean i vode“, finansira  Evropska unija u okviru programa „Horizont Evrope“. Koordinator samog projekta je Galati univerzitet iz Rumunije koji okuplja 20 aktera iz 10 evropskih država: Rumunije, Francuske, Belgije, Izraela, Srbije, Estonije, Ukrajine, Austrije, Bugarske i Irske.

Budžet projekta iznosi 9 miliona evra, od kojih je za JVP “Vode Vojvodine“ predviđeno 162.312,50 eura.

U okviru svojih aktivnosti, „Vode Vojvodine“ će namenski, u cilju istraživanja, odrediti lokaciju na kojoj će biti uklanjani nanosi, a stručnjaci Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu će analizirati prisustvo mikroplastike u uzorcima sedimenta, pre i posle bagerovanja.