Mere za odbranu od zagušenja ledom prouzokovane njegovim sve većim količinama, sprovodi se na ukupno 813 kilometara vodotoka u Vojvodini. Vanredna odbrana i dalje je na snazi samo na Savi. Ledom su potpuno pokriveni banatski vodotoci i reka Tisa, Sava je takođe skoro u potpunosti zaleđena, dok se pokrivenost ledom na Dunavu kreće od 50 do 90 procenata. Debljina leda iznosi od 5 – 15 cm na Dunavu, do 30 cm na Tamišu.
Na svim vodotocima na kojima je proglašena odbrana od leda uvedena su dežurstva u skladu sa Opštim i Operativnim planom odbrane.
Na inicijativu JVP Vode Vojvodine juče je u Somboru održan trilateralni sastanak lokalnih organa za vezu za odbranu od leda Srbije, Hrvatske i Mađarske. Na sastanku je zaključeno da se Direkciji za vode, koja je nadležna za angažovanje ledolomaca preporuči njihovo angažovanje i to u delu od državne granice do Vukovara. Ukoliko Direkcija prihvati zahtev, koji joj je danas prosleđen, a sa time se saglase i nadležne institucije u Mađarskoj, četiri mađarska ledolomca iz Baje, gde su stacionirani, mogli bi krenuti već u nedelju. Prema planu dva bi bila usidrena u Vukovaru, a dva u Apatinu.
U preduzeću „Dunav grupa“ koje raspolaže sa tri ledolomca obećavaju da će i njihova plovila biti spremna ukoliko se za tim ukaže potreba. Ledolomac „Vučevo“ već je u pripravnosti i na raspolaganju može biti tokom vikenda, dok bi „Čakor“ mogao biti operativan tokom sledeće nedelje. Ledolomac „Petrovaradin“ trenutno je u zoni Beograda.
Konačnu odluku o angažovanju ledolomaca donosi Direkcija za vode Republike Srbije.