Redovni vodoprivredni radovi, tarupiranje, krčenje vegetacije i čišćenje nanosa, ćuprija i propusta, privode se kraju na nekoliko kanala kanalske mreže u Banatu, koje održava Vodoprivredno preduzeće „Gornji Banat“ Kikinda.

Tako je završeno izmuljenje Begejskog glavnog kanala u dužini od 500 metara, a nova ustava je završena i spremna za rad. Ovaj kanal odvodnjava delove zemljišta koji pripadaju Mesnoj zajednici Mokrin i Begejskom slivu i uliva se prirodni vodotok Zlatica, koji dotiče iz Rumunije. Izmuljenjem i vađenjem nanosa kanal je, od ustave prema reci Zlatici, produbljen za 1 metar, na pojedinim mestima i za 1,2 metara. Novoizgrađena ustava pruža mogućnost prebacivanja vode u Zlaticu, a time i dvonamensko korišćenje kanala, za odvodnjavanje i navodnjavanje.

Ugovorena vrednost ovih radova je 6 miliona dinara, iz trojnog finansiranja: AP Vojvodina, Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ i opštine.

Nekih 100 metara dalje od Begejskog glavnog kanala, na Bandićevom kanalu u Monoštorskom slivu, završena je još jedna nova ustava,  koja će obezbediti funkcionalnije odvodnjavanje delova zemljišta naselja Crna Bara i Monoštor. Ustava je izgrađena u neposrednoj blizini rekonstruisanog mosta, poznatog pod nazivom „9 grla“. Profil i obodi dela kanala očišćeni su od nanosa, obavljeno je tarupiranje i krčenje vegetacije.

Ugovorena vrednost radova je 3 miliona dinara, takođe iz trojnog finansiranja.

Za teritoriju na kojoj o kanalskoj mreži brine Vodoprivredno preduzeće „Gornji Banat“ Kikinda u sklopu trojnog finansiranja, ugovoreno je izvođenje redovnih vodoprivrednih radova sa 19 Mesnih zajednica (9 na teritoriji opštine Kikinda, 7 u opštini Čoka i 3 u opštini Novi Bečej). Ukupna ugovorena vrednost je oko 90 miliona dinara.