Odbrana od poplava od unutrašnjih voda na pojedinim lokacijama u Vojvodini sprovodi se već oko mesec dana. Trenutno je odbranom od poplava obuhvaćeno oko 60.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se najveći deo nalazi u Banatu. Od tih površina, oko 40 procenata je prevlaženo zemljište, dok je oko 7 procenata ili oko 4.000 hektara pod vodom. Reč je uglavnom o ritskom zemljištu, parcelama pored velikih reka, mikrodeperesijama ili slatinama.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednih dva – tri dana očekuju nas obilne padavine, koje će između ostalog zahvatiti područje Srema i Južnog Banata. Radnici vodoprivrede na terenu upoznati su sa tim najavama, crpne stanice su spremne, a ukoliko bude potrebe, biće angažovana mehanizacija i mobilne pumpe velikog kapaciteta. Međutim, radnicima vodoprivrede na terenu i dalje problem predstavljaju velike količine smeća u kanalskoj mreži, zatrpani propusti, preorani kanali i slično. Sve to stvara čepove i usporava ili potpuno blokira oticanje vode što znatno umanjuje funkcionalnost sistema za odvodnjavanje.

Sve probleme na kanalskoj mreži i eventualne prepreke koje blokiraju ili usporavaju oticanje vode trebalo bi što pre prijaviti nadležnim službama JVP Vode Vojvodine ili vodoprivrednim preduzećima na terenu.

Napominjemo takođe da je obaveza JVP Vode Vojvodine da kanale održava funkcionalnim (u stanju da mogu primiti vodu sa okolnog zemljišta), a da su vlasnici parcela obavezni da vodu sa svojih njiva evakuišu do kanala. Za probleme sa vodom u naseljenim mestima nadležne su lokalne samouprave, a ne JVP Vode Vojvodine.