Vodostaj Save kod Šapca jutros je dostigao 407 centimetara pa je na šest kilometara odbrambene linije kod Hrtkovaca i Klenka proglašena redovna odbrana od poplava. U redovnoj odbrani je i lokalitet Stojšića Bogaz  na desnoj obali Save. Prema prognozama RHMZ Sava će rasti i narednih nekoliko dana i približiti se granici vanredne odbrane od poplava koja se kod Šapca proglašava kada vodostaj prevaziće pet metara. Na vodomeru kod Sremske Mitrovice jutros je izmereno 560 cm, a redovna odbrana proglašava se pri vodostaju od 650 cm.

Odbrana od poplava još od polovine januara sprovodi se na reci Zlatica u Banatu.

 

ODBRANA NA UNUTRAŠNJIM VODAMA

 

Odbrana od poplava i dalje se sprovodi na oko 60.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Vojvodine. Oko 40 procenata  tog zemljišta je prevlaženo dok se oko 4.000 hektara nalazi pod vodom. Vodoleži su formirane uglavnom u Banatu i to na  ritskom zemljištu, parcelama pored velikih reka, mikrodeperesijama ili slatinama. Na tim područjima pumpe neprestano rade već više od mesec dana.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas i sutra  očekuju nas nove padavine. Obilne padavine najavljene su za područje Srema i Južnog Banata. Radnici vodoprivrede na terenu upoznati su sa tim najavama i preduzeli su sve pripremne radnje kako bi voda  što pre bila evakuisana. Crpne stanice su spremne da ispumpaju vodu iz dovodnih kanala, a ukoliko bude potrebe, biće angažovana mehanizacija i mobilne pumpe velikog kapaciteta.