Водостај Саве код Шапца јутрос је достигао 407 центиметара па је на шест километара одбрамбене линије код Хртковаца и Кленка проглашена редовна одбрана од поплава. У редовној одбрани је и локалитет Стојшића Богаз  на десној обали Саве. Према прогнозама РХМЗ Сава ће расти и наредних неколико дана и приближити се граници ванредне одбране од поплава која се код Шапца проглашава када водостај превазиће пет метара. На водомеру код Сремске Митровице јутрос је измерено 560 cm, а редовна одбрана проглашава се при водостају од 650 cm.

Одбрана од поплава још од половине јануара спроводи се на реци Златица у Банату.

 

ОДБРАНА НА УНУТРАШЊИМ ВОДАМА

 

Одбрана од поплава и даље се спроводи на око 60.000 хектара пољопривредног земљишта на подручју Војводине. Око 40 процената  тог земљишта је превлажено док се око 4.000 хектара налази под водом. Водолежи су формиране углавном у Банату и то на  ритском земљишту, парцелама поред великих река, микродепересијама или слатинама. На тим подручјима пумпе непрестано раде већ више од месец дана.

Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, данас и сутра  очекују нас нове падавине. Обилне падавине најављене су за подручје Срема и Јужног Баната. Радници водопривреде на терену упознати су са тим најавама и предузели су све припремне радње како би вода  што пре била евакуисана. Црпне станице су спремне да испумпају воду из доводних канала, а уколико буде потребе, биће ангажована механизација и мобилне пумпе великог капацитета.