Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine i Regionalna razvojna agencija Srem potpisali su danas Sporazum o saradnji na realizaciji projekta Integralni sistem navodnjavanja regiona Srem. Ova saradnja od velikog je značaja za aktiviranje punog potencijala poljoprivrednog zemljišta u Sremu, gde je moguće navodnjavati čak 184.000 hektara oranica.

Projekat Integralni sistem navodnjavanja regiona Srem je kapitalni infrastrukturni projekat regionalnog karaktera, koji zahteva više godina realizacije. Ovaj Sporazum kao narednu fazu podrazumeva stručnu reviziju postojeće tehničke dokumentacije, u okviru koje je prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom integralnog sistema navodnjavanja regiona Srem. Takođe, ovaj sporazum predstavlja osnov i za dalje zajedničke aktivnosti, koje uključuju i apliciranje kod domaćih i međunarodnih finansijskih fondova.

Navodnjavanje postaje neophodno za razvoj poljoprivrede, s obzirom na to da suša i negativne posledice koje one ostavljaju postaju sve veći problem u Jugoistočnoj Evropi. Tu je i podatak da je od poslednjih sto godina, 51 bila sušna, 32 su bile kišne, a samo 17 sa normalnim padavinama. Pri tom, od oko dva miliona hektara obradivih površina u Vojvodini, trenutno se navodnjava tek nekoliko procenata, odnosno, oko 30.000 hektara. Imajući to u vidu, saradnja JVP Vode Vojvodine i Regionalne razvojne agencije Srem na realizaciji projekta Integralni sistem navodnjavanja regiona Srem predstavlja značajan napor u unapređivanju slike navodnjavanja u Vojvodini uopšte.