Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине непријатно је изненађено иницијативом Скупштине општине Бачка Топола којом се од Владе Србије и ресорних министaрстава тражи укидање накнаде за одводњавање.

Накнада за одводњавање утврђена је Законом о водама (Сл. гласник РС, бр. 30/2010 и 93/2012) и као наменски буџетски приход служи искључиво за одвођење сувишних вода са мелиорационог подручја.

Спровођење овакве иницијативе могло би имати несагледиве последице које би убрзо осетили сви грађани Војводине.

Чак 1.840.000 хектара, односно око 80% земљишта у покрајини угрожено је површинским и подземним водама. Од унутрашњих вода Војводину штити комплексни систем за одводњавање, који чини чак 20.094 километара каналске мреже и 155 црпних станица. Штете услед нефукционисања овог система могу бити стоструко веће од саме накнаде која служи за његово одржавање.

Водопривредни систем у Војводини брани животе и имовину више од два милиона њених становника и обезбеђује услове за привреду, а највише пољопривреду. Посебно сад, када су све чешће велике и екстремне падавине и чести високи нивои река, систем за одводњавање треба да буде што јачи и да смањује ризике од поплава.