Novi Sad

Prve količine leda iz daljske krivine posle prolaza jednog od dva mađarska ledolomca kroz barijeru dugu 15 kilometara stigle su jutros rano do Novog Sada. Reč je o manjim santama koje za sada bez problema prolaze deonicu kod Novog Sada koja je inače problematična zbog krivina, uskog korita i mostova. U slučaju da se prilikom lomljenja leda u daljskoj krivini, što upravo radi veći lodolomac, odlomi veća ledena santa, još od jutros kod Novog Sad dežura potiskivač „Sloga“ koji će te sante bezbedno usmeriti nizvodno. Pored „Sloge“, od jutros je  u pripravnosti  još jedan potiskivač usidren nizvodno od Žeželjevog mosta. Taj potiskivač će reagovati samo u slučaju da nam Dunavom stignu toliko velike sante, koje se mogu zaglaviti između stubova nekog od tri mosta, a  „Sloga“ ih ne bude mogla propustiti.

Kako bi se pravovremeno moglo reagovati na potencijalna zagušenja, na svim kritičnim tačkama  od daljske krivine do Novog Sada nalaze se osmatrači JVP „Vode Vojvodine“, koji dežurnim timovima javljaju kakvo je stanje na terenu. Potiskivač „Sloga“ takođe će dežurati tokom noći.

 

Daljska krivina i ledolomci

Veći od dva mađarska ledolomca koji je juče probio  ledenu barijere u daljskoj krivini juče je tankovao gorivo u Vukovaru, a od jutros ponovo razbija led na deonici kroz koju je prošao, jer se ona ponovo zamrzla. On bi tokom dana trebalo da oslobodi manji ledolomac koji je u utorak ostao na početku ledene barijere, ali i da obezbedi koridor kroz koji će proći novi par ledolomaca koji su juče krenuli iz Mađarske, a delovaće na deonici od Vukovara do Beograda. Zona od državne granice sa Mađarskom do Vukovara je područje od zajedničkig interesa Srbije, Hrvatske i Mađarske i na tom delu ostaju dva ledolomca. Na području od zajedničkog interesa, prema međudržavnom sporazumu, troškove rada ledolomaca solidarno plaćaju tri zemlje – Mađarska polovinu, a Srbija i Hrvatska po čevtrinu. Sat rada većeg ledolomca Srbiju košta oko 150 evra, a kada je u pripremi oko 70 evra.