Након пораста нивоа Дунава и побољшања хидролошких услова отворена је водозахватна устава Бездан на Дунаву, након чега је дошло до повећања дотока свеже воде у канале Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав у Бачкој. Водена вегетација, која се у претходном периоду развила на каналима ХС ДТД, се сада због повећаног протицаја воде помера низводно и долази до њеног нагомилавања на ширим деоницама.

Како би се спречио евентуални помор рибе, ЈВП „Воде Војводине“ су упутиле пловну косачицу на локацију између Оџака и Каравукова, на којој је тренутно велика концентрација вегетације. На овој деоници канала Оџаци-Сомбор, на дужини од 3 километра, анализа је показала да је ниво кисеоника испод уобичајеног.

Пловне косачице својим радом омогућују протицај воде у летњим месецима када долази до пораста дрезге, воденог орашца, сочивице и друге водене вегетације. Уклањањем ових биљки обезбеђује се и добар еколошки статус воде у каналима.

Као што смо већ писали, раст и разможавање oваквих врста су у директној вези са стајаћом водом, високим температурама и садржајем азотних и фосфорних материја које у воду доспевају спирањем са пољопривредног земљишта. Такође, услед ове појаве долази до недостатка светлости испод површине, због чега се не ствара кисеоник него угљен моноксид, који додатно нарушава квалитет воде.