Пролазак бродова кроз новосадску преводницу јутрос око 10 сати означио је почетак овогодишње регате „Воде Војводине“, која ће трајати od 21. до 30. јуна. На пловидбу бачким каналима и Дунавом, дуж око 250 километара, упутило се око осамдесет бродића са више од 200 људи, међу којима су и наутичари из Хрватске, Словеније и Аустрије.

„Већ десет година, ЈВП „Воде Војводине“ успешно организује рекреативну регату поводом Међународног дана Дунава, са жељом да покажемо да Војводина може бити и наутичка дестинација и то не само захваљујући нашим великим рекама, већ и због око 600 километара пловних канала у оквиру система ДТД“, изјавио је директор ЈВП „Воде Војводине“ Славко Врнџић.

Регата „Воде Војводине“ испловила је из Новог Сада ка Бачком Петровцу, а посетиће и Руски Крстур, Српски Милетић, Сомбор, Пригревицу, Каравуково и Дорослово одакле ће се преко Бачког Петровца вратити у Нови Сад. Ове године, регаташи ће бити у прилици и да прођу кроз пет бродских преводница, што је једна од одлика пловидбе каналима.

Организацијом регате, ЈВП „Воде Војводине“ жели да подстакне, с једне стране, наутичаре да плове каналима у оквиру Хидросистема ДТД, а, са друге стране, локалне самоуправе да препознају потенцијал који има наутички туризам. На тај начин, доприноси се стварању одрживих водних ресурса.

Овим путем се захваљујемо, на сарадњи и гостопримству, општинама и туристичким организацијама Бачког Петровца, Руског Крстура, Српског Милетића, Сомбора, Пригревице, Каравукова и Дорослова.