Slovenački inženjeri hidrotehnike i drugi profesionalci iz oblasti zaštite životne sredine iz „Društvo vodarjev Slovenije“ posetili su danas JVP „Vode Vojvodine“ i novosadsku prevodnicu.

Kolegama hidrašima dobrodošlicu je poželeo direktor Slavko Vrndžić i naglasio koliko su ovakve posete i kontakti dragoceni za razmenu iskustava sa kolegama iz struke iz regiona. „Vode Vojvodine“ poklanjaju puno pažnje učešću u međunarodnim projektima, a naši stručnjaci su, između ostalog, deo tima koji u ime Republike Srbije učestvuje u radu Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR) i Savske komisije, kao i eksperti iz Slovenije.

Ovom prilikom je prvi put prikazan film „Bogatstvo nasleđa“, o najznačajnijim i najstarijim hidrotehničkim objektima u Vojvodini koje danas smatramo industrijskom baštinom.

Razmena iskustava i ideja se nastavila na prevodnici „Novi Sad“, koja se nalazi na ulivu Hidrosistema DTD u Dunav. Ovaj objekat je izuzetno bitan za plovidbu kroz Vojvodinu, a posebno za privredni transport. Godišnje se ovde prevede od 800 do 1000 brodova, dok promet robe iznosi 300.000 tona.

Nadamo se da će u budućnosti biti još poseta ovog tipa i da će strukovna veza sa kolegama iz okruženja biti sve jača.