Министарка заштите животне средине, Ирена Вујовић, данас је заједно са в. д. директором ЈВП „Воде Војводине“, Срђаном Кружевићем и председником Општине Србобран, Радивојем Дебељачким, присуствовала садњи 5.500 различитих врста садница на територији Србобрана.

– Војводина је слабо пошумљена и зато смо у претходним данима обишли Сомбор, Кулу, Апатин, Панчево… На територији Војводине биће посађено 65.000 садница – рекла је овом приликом министарка Вујовић. Она је истакла да ће дрвеће које је данас посађено сигурно поправити квалитет ваздуха у Србобрану.

Из расадника Шумарског факултета у Београду, у насељу Рајчур код хиподрома у Србобрану, биће засађено 4.500 садница аутохтоних врста као што су пољски јасен, храст лужњак, бела и црна топола и дивља трешња. Овај пројекат, вредности скоро 4 милиона динара, суфинансиран је од стране Министарства заштите животне средине и Општине Србобран.

Поред овога, општини Србобран је ЈВП „Воде Војводине“ донирало додатних 1000 садница багрема из свог расадника. Око 300 садница биће посађено на поменутој локацији, док ће преосталих 700 бити засађено у Турији, на потезу Јарош.

– Као и претходне, ЈВП „Воде Војводине“ је и ове године донело одлуку да не продаје своје саднице, већ их донирамо општинама и удружењима који искажу потребу за тим. И следећа година ће бити програмски тако направљена, да ћемо наставити са донацијом садница – истакао је Кружевић. Он је најавио да ће у следећој години производња садница у расадницима предузећа бити повећана за 20 процената.

Овим потезом, ЈВП „Воде Војводине“ још једном је показало активно учествовање у акцијама пошумљавања, с обзиром на то да као друштвено одговорна компанија доприноси очувању животне средине.

Подсећамо да је ЈВП „Воде Војводине“ поред редовног пошумљавања у оквиру свог годишњег програма пословања, од почетка ове године донирало 15.000 садница багрема и бреста локалним самоуправама,  удружењима грађана и месним заједницама.

План нам је да наставимо са овако важним акцијама, у нади да ће се придружити што више локалних самоуправа, удружења грађана, невладин сектор, како бисмо сви заједно допринели очувању природе и подизању еколошке свести.