Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević obišao je danas sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i predsednikom Opštine Srbobran Radivojem Debeljačkim radove na formiranju akumulacije „Srbobran“. Pored akumulacije, u toku su završni radovi na novoj crpnoj stanici sa potisnim cevovodom i brani na Krivaji, koji će omogućiti navodnjavanje dodatnih 6.000 ha okolnog poljoprivrednog zemljišta.

„Imali smo često situaciju da Krivaja presuši, da ne može da se navodnjava i da imamo pomor ribe. Ovim projektom rešavamo navodnjavanje novih 6.000 hektara i ekološke probleme i mislim da će poljoprivrednici i stanovnici Srbobrana biti zadovoljni. U maksimumu će oko 890.000 kubika litara vode biti na raspolaganju za održavanje nivoa vode u reci Krivaji“, rekao je direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević.

On je najavio da će navodnjavanje na ovom području biti moguće već od sledeće poljoprivredne sezone. U ime preduzeća, on se zahvalio Pokrajinskoj vladi na izdvojenih 1,5 milijardi dinara ove godine namenjenih isključivo borbi protiv suše. Kružević je istakao da ove godine JVP „Vode Vojvodine“ ima rekordan budžet od skoro osam milijardi dinara, što znači da zaista može da se uđe u koštac sa problemima.

„Ovaj projekat je značajan kao deo velikih zajedničkih napora da, narodnim jezikom rečeno, dovedemo vodu do što većeg broja parcela. Kada završimo sve radove iz razvojnog fonda Ujedinjenih arapskih emirata, mi ćemo na 103.000 hektara moći da dovedemo vodu i time povećamo prinose“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dodajući da je to dobra vest za Vojvodinu, imajući u vidu sve prisutnije klimatske pormene i sušu.

Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački istakao je da je ovo značajan projekat za lokalnu samoupravu i da će doprineti boljim uslovima života.

Akumulacija „Srbobran“ duga je 12 km, nalazi se između naselja Srbobran i Feketić i nastala je izgradnjom brane na Krivaji. Vodom će se puniti iz Hs DTD preko nove crpne stanice „Srbobran“, koja se nalazi na kanalu Bečej-Bogojevo i ukupnog je kapaciteta 2,4 m3/s. Za potrebe snabdevanja vodom izgrađen je podzemni potisni cevovod, dug 1.350 m, koji spaja crpnu stanicu i akumulaciju.  

Radovi u Srbobranu vredni su oko 2,9 miliona evra i finansiraju se iz Abu Dabi fonda za razvoj. Na području Vojvodine, iz sredstava Abu Dabi fonda finansira se ukupno 30 projekata vrednih oko 62 miliona evra, a prvih 18 projekata su već realizovani.