Proslavom Dana Dunava na novosadskoj plaži Štrand u organizaciji JVP „Vode Vojvodine“ i Grada Novog Sada, juče je završena ovogodišnja regata „Vode Vojvodine“. Na popularnom „špicu“ najpoznatijeg kupališta u Novom Sadu u poslepodnevnim satima deca su mogla da učestvuju u digitalnoj igri memorije i steknu nova znanja o zaštićenim biljkama i životinjama na našim kanalima i rekama. Posetioci su imali priliku da se provozaju Dunavom sa ribočuvarima JVP „Vode Vojvodine“, a u večernjim satima da uživaju u muzici grupe „Amajlija“ i nastupu žonglera sa vatrom. Kraj proslave označio je vatromet sa vode.

„Ovo je značajan dan i događaj za JVP „Vode Vojvodine“, a najvažnije od svega je da vraćamo ljude na reku i ističemo njen značaj. Manjak zagađenosti i nemara prema rekama itekako znači nama koji se bavimo time, jer, kao što vidite, vreme se menja, imamo ogromne padavine i opasnost od poplava pred svako leto, a ono što je postalo naš život je borba protiv suše. Održavanje kanalskog sistema, obaloutvrda i reka je od velikog značaja“, istakao je direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da je za grad važan svaki turista i da je potrebno iskoristiti potencijal reke Dunav.

Kružević i Đurić najavili su da će se i narednih godina Dan Dunava obeležavati na novosadskom Štrandu.

Jučerašnja proslava Dana Dunava u Novom Sadu označila je i završetak regate „Vode Vojvodine“, koja je u devet dana plovidbe prešla oko 250 kilometara na kružnoj ruti duž Dunava, Tise, bačkih i banatskih kanala. U regati je bilo 89 plovila i 263 učesnika, a četiri posade došle su iz inostranstva – Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Ovogodišnja regata plovila je pod sloganom „Kanali plovni, za ravnicu plodnu“, kojim JVP „Vode Vojvodine“ ističu značaj i važnost kanalske mreže.