JVP „Vode Vojvodine“ ovogodišnju akciju poribljavanja i jesenjeg pošumljavanja započelo je na području opštine Kula. Početku ovih akcija prisustvovao je direktor JVP „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević zajedno sa predsednikom Opštine Kula, Damjanom Miljanićem.

Na dve lokacije, u Crvenki i Kruščiću, ispušteno je 1800 kg ribe, odnosno oko 15.000 jedinki ljuskavog vretenastog šarana, a sadnjom 2000 sadnica topole i bagrema u  Kuli otpočela je jesenja akcija pošumljavanja.

Direktor Kružević istakao je izuzetno dobru saradnju s opštinom Kula, rekavši: „Sama činjenica da baš odavde počinjemo naše dve najveće akcije, poribljavanje i pošumljavanje, dovoljno govori o tome koliko nam je ta saradnja važna. Izuzetno smo zadovoljni i saradnjom sa udruženjima građana jer da nije njih ovo što radimo ne bi moglo biti sačuvano i ne bi imalo smisla.“ Tom prilikom najavio je da će saradnja sa opštinom Kula biti nastavljena kroz razne akcije, uključujući i postavljanje pedesetak mesta za pecaroše na obalama kanala.

Predsednik Miljanić imao je samo reči hvale za saradnju sa JVP „Vode Vojvodine“. „Zahvaljujući toj saradnji Veliki bački kanal postaje centar svih dešavanja u Kuli“, rekao je Miljanić i napomenuo da su to prepoznali i sami građani pruživši masovnu podršku ovim akcijama.

Akciji poribljavanja priključilo se Udruženje ribolovaca „Crvenka 2022“, a pošumljavanje su podržali „Zelena zona opštine Kula“, atletski klub „Hajduk maraton tim“ i  pčelarsko društvo „Sivac“.

Ovogodišnjim planom poribljavanja predviđeno je da se na 26 lokacija u Hidrosistem DTD, deo Dunava, Krivaju i zaštićena prirodna dobra Jegričku i Beljansku baru ispusti 17.900 kg jednogodišnje mlađi šarana. Takođe, uz šarana, prvi put u ribolovne vode biće pušteno i 100 kg linjaka.

JVP „Vode Vojvodine“ veliki značaj pridaje pošumljavanju, a u prilog tome govori i činjenica da će ovom jesenjom i prolećnom sadnjom na području cele pokrajine treba biti pošumljeno oko 200 hektara sa više od 200.000 sadnica.

U narednom periodu cilj JVP „Vode Vojvodine“ je, da pored redovnog pošumljavanja, sprovede i Plan sanacije u kojem je predviđeno da se u naredne četiri godine zasadi 500.000 sadnica raznog drveća i na taj način revitalizuju sve stradale šume u nevremenu koje je letos zadesilo područje severne pokrajine.

Trudimo se da pojačamo posvećenost očuvanju životne sredine i ovo je dobar primer podizanja ekološke svesti. Šume imaju poseban značaj za životnu sredinu, i kao društveno odgovorna kompanija, zahvaljujući svojim resursima, sa ovim aktivnostima će se i ubuduće nastaviti.