Delegacija austrijskih privrednika, njih dvadesetak,  posetili su danas Crpnu stanicu „Bezdan 2“ i prevodnicu Bezdan koja Hidrosistem DTD povezuje sa Dunavom.

Domaćini austrijskim privrednicima, bili su pomoćnici direktora JVP „Vode Vojvodine“ za tehničke poslove i Hidrosistem DTD, Igor Kolaković i Stevan Ilinčić. Austrijsku delegaciju predvodio je ataše za poljoprivredu, šumarstvo, regione i vodoprivredu pri Austrijskoj ambasadi u Beogradu, Kristijan Bravenz, na čiju molbu je poseta i upriličena.

Goste iz Austrije najviše je interesovalo funkcionisanje Hidrosistema DTD, odvođenje viškova vode, zahvatanje vode iz Dunava, rad prevodnice Bezdan, kao i istorijat gradnje kanalske mreže i hidrotehničkih objekata u Vojvodini.

Stevan Ilinčić govorio je o istorijatu gradnje kanalske mreže u Vojvodini, koja seže nekoliko vekova unazad, u period Austrougarske monarhije. Prevodnica Bezdan  završena je davne 1856. godine, a o njenom izuzetnom značaju najbolje govori podatak da je upravo na ovom hidrotehničkom objektu prvi put u Evropi bilo primenjeno podvodno betoniranje. Zahvaljujući tome prevodnica je uvrštena u glavne svetske inženjerske enciklopedije.  

Glavni inženjer u Hs DTD, upoznao je goste iz Austrije sa radom i značajem Crpne stanice „Bezdan2“. Ta crpna stanica, trenutnog kapaciteta 12 kubika vode u sekundi, smeštena je na dunavskom odbrambenom nasupu i ima dve funkcije. U periodu suše snabdeva kanal Vrbas – Bezdan vodom iz Dunava, a u periodu velikih unutrašnjih voda prebacuje suvišne vode iz kanala u Dunav. U toku su radovi na povećanju njenog kapaciteta, što će u konačnoj fazi obezbediti kapacitet od 15 kubika.

U ime delegacije, ataše Bravenz se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i tom prilikom istakao da su impresinirani onim što su čuli i videli na vodnim objektima u Bezdanu.