Делегација аустријских привредника, њих двадесетак,  посетили су данас Црпну станицу „Бездан 2“ и преводницу Бездан која Хидросистем ДТД повезује са Дунавом.

Домаћини аустријским привредницима, били су помоћници директора ЈВП „Воде Војводине“ за техничке послове и Хидросистем ДТД, Игор Колаковић и Стеван Илинчић. Аустријску делегацију предводио је аташе за пољопривреду, шумарство, регионе и водопривреду при Аустријској амбасади у Београду, Кристијан Бравенз, на чију молбу је посета и уприличена.

Госте из Аустрије највише је интересовало функционисање Хидросистема ДТД, одвођење вишкова воде, захватање воде из Дунава, рад преводнице Бездан, као и историјат градње каналске мреже и хидротехничких објеката у Војводини.

Стеван Илинчић говорио је о историјату градње каналске мреже у Војводини, која сеже неколико векова уназад, у период Аустроугарске монархије. Преводница Бездан  завршена је давне 1856. године, а о њеном изузетном значају најбоље говори податак да је управо на овом хидротехничком објекту први пут у Европи било примењено подводно бетонирање. Захваљујући томе преводница је уврштена у главне светске инжењерске енциклопедије.  

Главни инжењер у Хс ДТД, упознао је госте из Аустрије са радом и значајем Црпне станице „Бездан2“. Tа црпна станица, тренутног капацитета 12 кубика воде у секунди, смештена је на дунавском одбрамбеном насупу и има две функције. У периоду суше снабдева канал Врбас – Бездан водом из Дунава, а у периоду великих унутрашњих вода пребацује сувишне воде из канала у Дунав. У току су радови на повећању њеног капацитета, што ће у коначној фази обезбедити капацитет од 15 кубика.

У име делегације, аташе Бравенз се захвалио домаћинима на гостопримству и том приликом истакао да су импресинирани оним што су чули и видели на водним објектима у Бездану.