Поводом хидролошке ситуације у сливу Дунава на територији АП Војводине, данас су председница Покрајинске владе Маја Гојковић, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић обишли објекте на линији одбране од поплава на Дунаву код Бездана.

Директор Кружевић је на преводници Бездан, заједно са представницима водопривредног предузећа „Северна Бачка“, надлежног за ту територијалну јединицу, упознао присутне са активностима које стручни тимови спроводе у циљу одбране.

Као шеф Покрајинског штаба за ванредне ситуације Гојковић је истакла да је веома важно то што су и покрајински и републички штаб одржали ванредне седнице пре него што се опасност од поплава приближила нашој земљи, пре свега Бездану као првој тачки која би евентуално била захваћена поплавама.

“Успели смо превентивно да реагујемо и “Воде Војводине” и локалне самоуправе и МУП, односно сви који су укључени у овај процес реагују на време, тако да можемо помало и да одахнемо”, рекла је председница Гојковић.

 “На терену видимо да нећемо имати ванредне одбране од поплава, али бићемо и даље опрезни и спремни и са људством и опремом”, рекла је Гојковићева додајући да људи који станују у местима у близини Дунава могу да буду мирнији.

Градоначелник  Ратковић истакао је да су све службе укључене у праћење стања на терену, да се прате упутства надлежних из „Вода Војводине“, те да локална самоуправа стоји на располагању за сваку врсту помоћи људима који имају имовину у небрањеном подручју.

Директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић нагласио је да се очекује да водостај порасте за још око 15 центиметара, а да након тога очекује да наступи стагнација.

„Дунав ће се излити у појединим насељима која су бесправно грађена, ван зоне одбрамбене линије од поплава, али ЈВП „Воде Војводине“, као друштвено одговорно предузеће, биће у контакту са локалним самоуправама како би се помогло тим људима“, изјавио је Кружевић.

Прогнозирани врх таласа на Дунаву код Бездана, висине 664 cm, очекује се 25. септембра, што је за 35 cm ниже од вредности на којој се у том сектору проглашава ванредна одбрана од поплава.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, врх таласа ни низводно од Бездана неће прећи ниво за увођење ванредне одбране, док ће код Новог Сада 27. септембра износити око 600 cm.

Тренутно су на снази мере редовне одбране од поплава на Дунаву, од државне границе са Мађарском до Ковиља. Низводно од Новог Сада водостаји ће остати испод нивоа редовне одбране.