Povodom hidrološke situacije u slivu Dunava na teritoriji AP Vojvodine, danas su predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević obišli objekte na liniji odbrane od poplava na Dunavu kod Bezdana.

Direktor Kružević je na prevodnici Bezdan, zajedno sa predstavnicima vodoprivrednog preduzeća „Severna Bačka“, nadležnog za tu teritorijalnu jedinicu, upoznao prisutne sa aktivnostima koje stručni timovi sprovode u cilju odbrane.

Kao šef Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Gojković je istakla da je veoma važno to što su i pokrajinski i republički štab održali vanredne sednice pre nego što se opasnost od poplava približila našoj zemlji, pre svega Bezdanu kao prvoj tački koja bi eventualno bila zahvaćena poplavama.

“Uspeli smo preventivno da reagujemo i “Vode Vojvodine” i lokalne samouprave i MUP, odnosno svi koji su uključeni u ovaj proces reaguju na vreme, tako da možemo pomalo i da odahnemo”, rekla je predsednica Gojković.

 “Na terenu vidimo da nećemo imati vanredne odbrane od poplava, ali bićemo i dalje oprezni i spremni i sa ljudstvom i opremom”, rekla je Gojkovićeva dodajući da ljudi koji stanuju u mestima u blizini Dunava mogu da budu mirniji.

Gradonačelnik  Ratković istakao je da su sve službe uključene u praćenje stanja na terenu, da se prate uputstva nadležnih iz „Voda Vojvodine“, te da lokalna samouprava stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći ljudima koji imaju imovinu u nebranjenom području.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević naglasio je da se očekuje da vodostaj poraste za još oko 15 centimetara, a da nakon toga očekuje da nastupi stagnacija.

„Dunav će se izliti u pojedinim naseljima koja su bespravno građena, van zone odbrambene linije od poplava, ali JVP „Vode Vojvodine“, kao društveno odgovorno preduzeće, biće u kontaktu sa lokalnim samoupravama kako bi se pomoglo tim ljudima“, izjavio je Kružević.

Prognozirani vrh talasa na Dunavu kod Bezdana, visine 664 cm, očekuje se 25. septembra, što je za 35 cm niže od vrednosti na kojoj se u tom sektoru proglašava vanredna odbrana od poplava.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vrh talasa ni nizvodno od Bezdana neće preći nivo za uvođenje vanredne odbrane, dok će kod Novog Sada 27. septembra iznositi oko 600 cm.

Trenutno su na snazi mere redovne odbrane od poplava na Dunavu, od državne granice sa Mađarskom do Kovilja. Nizvodno od Novog Sada vodostaji će ostati ispod nivoa redovne odbrane.