Hidrokompleksi Klek i Srpski Itebej su skoro identični hidročvorovi na kanalu Begej koji u okviru svojih struktura imaju i ustave i prevodnice. Jedni su od nekoliko dobro očuvanih hidrotehničkih struktura iz vremena vladavine Austrougarske monarhije. Oba su izgrađena 1914. godine pred Prvi svetski rat kao deo izgradnje kanala Begej od ušća Tise do Temišvara.

Tim povodom, sedam identičnih hidrokompleksa je izgrađeno od Titela do Temišvara u periodu od 1910. do 1914. Tri objekta su podignuta u Rumuniji i četiri u Vojvodini. Druga dva hidrokompleksa u Vojvodini nalaze se u Knićaninu i Ečkoj, ali nisu tako dobro očuvani i funkcionalni.

Dobro očuvani hidrokompleksi Klek i Srpski Itebej nalaze se 31,4 kilometra jedan od drugog na plovnom putu kanala Begej. Glavni zadatak obe ustave je bio održavanje nivoa vode u kanalu sa niskim i srednjim proticajem na nivou potrebnom za plovidbu brodova kapaciteta do 650 tona.

Otvori ustave su širine 22,5 metara na oba hidrokompleksa. Nivo vode reguliše se sistemom Poire – tablastim zatvaračima u ramovskoj konstrukciji. U okviru oba objekta postoje identična administrativna zgrada, skladišta i čuvarska kućica.

Međutim, postoje neke razlike između ova dva hidrokompleksa. Prevodnica Klek je rekonstruisana 1969. godine iz jednokomorne u dvokomornu prevodnicu, sa tri duple ustave. Iznad kanala i prevodnice se takođe nalazi i stari gvozdeni most iz 1912.

Pored pomenutih, postoji još značajnih objekata hidrotehničkog nasleđa, između ostalog: crpna stanica Kupusina iz 1906, crpna stanica Kostina pumpa iz 1906, prevodnica i ustava Šebešfok u Zapadnoj Bačkoj koja datira iz 1875, crpna stanica Pesir iz 1894, crpna stanica Kumane iz 1895, crpna stanica Katahat iz 1896, crpna stanica Veliki Odžak na obali Tise u Banatu iz 1901, crpna stanica Dubovac na obali Dunava u južnom Banatu iz 1908. i mnogi drugi.